Boek: Tijd in de Database (1998)

Bij het muteren in gegevensbanken worden gegevens overschreven en gaat informatie verloren. Wanneer gegevens echt belangrijk zijn is zoiets niet gewenst. Zodra gegevens belangrijk zijn worden databases historisch en wordt systeemontwikkeling opeens heel complex. Voorbeelden van dergelijke systemen zijn basisregistraties van overheden en bedrijven, pensioen- en salarissystemen en planningsystemen, maar in beginsel speelt de problematiek bij elk serieus registratief informatiesysteem.

Dit boek beschrijft hoe je een gegevensbank moet ontwerpen die in staat om het verloop van gegevens door de tijd heen vast te leggen zonder informatie kwijt te raken. Omdat (relationele) databases hiervoor geen voorzieningen hebben is het ontwerpen en implementeren van een gegevensbank met veel temporele gegevens altijd een probleem. Wie beseft dat er geen echt goede oplossingen zijn maar wel héél slechte maakt betere ontwerpen. Naast deze praktische overwegingen (know how) bevat het boek ook veel theorie (know why) zodat je weet waarmee je bezig bent als je een gegevensbank met tijdaspecten ontwerpt.

Het boek is gebaseerd op een artikelserie van René Veldwijk in het toenmalige vakblad Database Magazine, aangevuld met op implementatie gerichte artikelen van diens Ockham-collega Frido van Orden. Toegevoegd zijn twee artikelen over tijdaspecten van de hand van de onvolprezen Steve  Cannan.

Het boek werd uitgegeven in 1998 en de 600 gedrukte exemplaren à hfl. 50,– waren vrijwel direct uitverkocht. Helaas richtte uitgever Array Publications zich alleen op vakbladen en congressen en is er geen herdruk tot stand gekomen. Nu, 20 jaar later, is het boek naar onze bescheiden mening nog steeds actueel en een levend bewijs dat niet alles in de ICT zich razendsnel ontwikkelt.

We hopen dat downloads en verspreiden van ‘Tijd in de Database’ niet alleen kostbare ontwerpfouten voorkomt, maar ook kan helpen om iets terug te winnen van de kennis op het gebied van database ontwerp die bij mensen onder de 40 nauwelijks meer wordt aangetroffen.

Tenslotte: het boek is gratis te downloaden. We waarderen alle vormen van feedback (info@ockham.nl) , van inhoudelijk commentaar tot kennis over de persoon die het boek download en de bron van zijn of haar interesse.

Veel leesplezier,

René Veldwijk en Frido van Orden

Download hier het PDF bestand “Tijd in de database”

Door | 2018-06-26T11:54:17+00:00 26 juni 2018|Categorieën: Overige|1 Reactie

Eén reactie

  1. Bert Hooyman 30 juni 2018 om 15:34 - Antwoorden

    Is het een idee om dit werk als een community effort in het Engels te vertalen?

Geef een reactie