Ockham Groep

Many,Razors,,Brush,On,A,Black,Background.

Scheermes 1: pensioenregelingen

Er zijn weinig gebieden waar de toepassing van Ockhams scheermes zoveel resultaten oplevert als in de wereld van de ICT.

Saneren als mentaliteit is in de ICT geen gemeengoed. Om een gevoel te geven van hoe wij werken met Ockhams scheermes geven wij een aantal pakkende voorbeelden uit onze praktijk van 25 jaar automatiseren:

Scheermes 1: pensioenregelingen

De situatie: Ockham is betrokken bij de vernieuwing van een pensioensysteem. Het bestaande systeem ondersteunt veel pensioenregelingen. Bijna elke regeling kent een andere methode van renteberekening, in totaal circa 180.

Het probleem: Zelfs met een slim herontwerp wordt het overnieuw opzetten van de renteberekeningen toch een kostbare aangelegenheid. Het berekenen van samengestelde interest – rente over rente – is in principe één regel programmacode, maar de regelingen komen veelal uit de tijd van de rekenliniaal. Tegelijk moeten we ons als automatiseerders natuurlijk houden aan de geldende rekenregels.

Het scheermes: We leggen het probleem aan onze opdrachtgever voor. Deze besluit rigoureus te kiezen voor de één-regel-code oplossing. De klanten van het pensioenfonds hebben daar geen probleem mee of zijn zelfs enthousiast omdat de renteberekeningen ook voor hun veel eenvoudiger worden.

De les: We kunnen als automatiseerders lang niet alles oplossen, maar wel onze opdrachtgevers wijzen op knelpunten. Sterker: bij vernieuwing van systemen is dat het uitgelezen moment. Een ICT bedrijf hoort zijn opdrachtgever te wijzen op knelpunten in diens processen die leiden tot wellicht vermijdbare complexiteit en kosten. Dat is wat wij doen, bij voorkeur – zoals hier – samen met onze opdrachtgever.